fbpx
Ledus kafija – dzēriens dažādām gaumēm un dzīves ritmam.

Ledus kafija – dzēriens dažādām gaumēm un dzīves ritmam.

Mūsdienās gandrīz katrā kafejnīcā un veikalā ir iegādājama ledus kafija – veldzējošs  un tonizējošs kafijas dzēriens ar dažādām garšas niansēm. Neapšaubāmi ledus kafija īpaši populāra ir tieši gada siltākajā laikā, kad pieaug cilvēku kāre pēc atvēsinošiem produktiem. 

Maldīgi varētu šķist, ka ledus kafija ir šī gadsimta izgudrojums. Tomēr tās saknes stiepjas pat vairākus gadusimteņus senā pagātnē.

Atsevišķos avotos atrodama informācija, ka pirmais ledus kafijai līdzīgais dzēriens tika radīts jau 17. gadsimtā.

Pārliecinošāka liecība par ledus kafijas pirmsākumiem nāk no 19. gadsimta, kad franču militāristi, beidzoties piena krājumiem Mazagran kaujas laikā, gatavojuši kafiju vai kafijas sīrupu ar ūdeni un dzēruši to aukstu, lai atveldzētos karstajos laikapstākļos. Vēlāk, atgriežoties no kaujas, šī kafijas recepte tika nodota vietējiem parīziešiem. Mūsdienās joprojām termins mazagran apzīmē aukstu kafijas dzērienu. 20. gadsimtā ievērojamu popularitāti neviļus guva frappé ledus kafija. Tās radītājs ir kāds darbinieks, kas uzņēmuma prezentācijas pasākumā vēlējies sev pagatavot kafiju. Atskāršot, ka nav pieejams karstais ūdens, viņš dzērienu pagatavojis šeikerī no kafijas, cukura un aukstā ūdens, iegūstot patīkami atvēsinošu dzērienu, kam strauji audzis piekritēju skaits. 

Pastāv divi galvenie ledus kafijas pagatavošanas pamatveidi, kas tiek izmantoti arī mūsdienās

Pirmais no tiem: kafijas un ūdens maisījums tiek atstāts vēsumā ievilkties uz vairākām stundām. Šādā procesā tiek iegūta kofeīna bagāta, izteiktas un rūgtas garšas kafija. Šī gatavošanas procesa vājā vieta ir laikietilpīgums. Otrs gatavošanas veids ir populārāks un ērtāks. Karsta, koncentrēta, maza tilpuma kafija tiek papildināta ar saldinātāju un pievienota ledus aukstam pienam. Šajā metodē parasti tiek izmantota espresso, filtrētā kafija vai kafijas sīrups. Pieminētie gatavošanas veidi uzskatāmi par dzēriena pamatbāzi, kas visbiežāk tiek papildināta ar dažādām citām sastāvdaļām vai tehnikām. Piemēram, Itālijā iecienīta ir caffe freddo– saldētavā nostāvināta espresso kafija, kas pasniegta ledaini auksta, savukārt Vācijā ledus kafiju iecienīts papildināt ar saldējumu un putukrējuma kārtu pa virsu. Eksotiskākās zemēs, piemēram, Šrilankā ledus kafiju ierasts pasniegt svētkos. To parasti papildina ar brendiju, uzsverot garšas nianses. Taizemē iecienīta ledus kafija, kas gatavota no stipras melnās kafijas un papildināta ar cukuru, treknu krējumu un kardamonu, pēc tam strauji atdzesēta un pasniegta ar ledu. Citās receptēs izmanto arī espresso, ko papildina ar putukrējuma kārtu, izrotā ar kanēli, vaniļu vai anīsu. Taizemē ledus kafija ir iecienīts dzēriens pēc asas maltītes. 

Ledus kafija sportistiem

Lai arī daudzi ar prieku bauda treknu, sātīgu ledus kafiju, tās recepti ir iespējams pielāgot arī sportistu un veselīga dzīves veida piekritēju diētai. Proteīna produkti, piemēram, pulveri, sūkalu proteīns un piena kokteiļi lieliski izmantojami ledus kafijas pagatavošanai. Ledus kafiju, izmantojot sūkalu proteīnu vai proteīna pulveri, visvieglāk pagatavot sajaucot blenderī vai kokteiļu šeikerī izvēlēto proteīna produktu ar ledu, aukstu šķīstošo kafiju un augu bāzes pienu. Dzērienu, ja vēlas, var papildināt ar vaniļu, kakao vai citu garšvielu. Tikpat vienkārši gardais un atvēsinošais dzēriens pagatavojams arī no proteīna piena kokteiļiem. Izvēlētās garšas proteīna piena kokteilim vien jāpievieno saldētavā atdzesēta ledus auksta šķīstošā kafija vai vēl vienkāršāk – atdzesēts proteīna kokteilis jāpapildina ar šķīstošās kafijas granulām.  

Ledus kafija ir ideāli piemērots dzēriens mūsdienu aktīvajam cilvēkam, kas tiecas pēc komforta un savu prasību apmierinājuma. Dzēriens pēc pagatavošanas ir tūlītējai baudīšanai piemērotā temperatūrā, to var iepildīt traukā līdzņemšanai, recepšu klāsts ir gandrīz neierobežots un piemērojams jebkura gaumei un vajadzībām. 

Kad tu pēdējo reizi dzēri ledus kafiju?

Close Menu
×
×

Cart