Vai zini, kāradušies kārdinošo kafijas dzērienu nosaukumi? Piedāvājam ieskatu populārāko kafijas dzērienu nosaukumu rašanās vēsturē. Iepazīsties, lai vari teikt, ka ar kafiju patiešām esi uz “tu”!
Espresso
Nevairīsimies atzīt, ka espreso (oriģināli: espresso) ir populārākais kafijas dzērienu veids. Kaut vai tāpēc, ka tas tiek izmantots arī daudzu citu iecienītu kafijas dzērienu pagatavošanā. Taču ne viss, kas saistīts ar espreso, ir tik viennozīmīgs. Kafijas cienītāji visdrīzāk zina, ka espreso gatavo īpašā aparātā no neliela uzkarsēta ūdens daudzuma, izspiežot to caur smalki samaltām kafijas pupiņām. Bet, vai zini, kāpēc espreso ir tieši espreso un nevis kas cits?
Izrādās, termins “espresso” savā būtībā apvieno divus vārdus ar dažādu nozīmi, kas reizē raksturo kafijas pagatavošanas tehniku. Itāļu vārds “espresso” tulkojas gan kā “izspiests”, gan kā “ātri pagatavots”. Avoti liecina, ka nosaukumu “espresso” jau 19. gadsimta 80. gados attiecināja uz tādu kafiju, kas tiek pagatavota pēc pasūtījuma. Apvienojot abas iepriekšminētās nozīmes, jāsecina, ka viss ir gluži vienkārši. Espreso savu nosaukumu dabūjis, pateicoties pagatavošanas tehnikai – ātri, pēc pasūtījuma un izmanjotot spiešanas metodi.
Cafè Americano jeb amerikāņu kafija
Cafè Americano, Americano jeb vienkārši amerikāņu kafija būtībā ir espreso, kam pievienots karsts ūdens. Tiek uzskatīts, ka nosaukums “Americano” radies 2. Pasaules karā, kad amerikāņu kareivji, vēloties mazināt espreso kafijas rūgto garšu, atšķaidīja to ar karstu ūdeni.
Macchiato jeb makjato
Makjato ir vēl viens uz espreso bāzes gatavots kafijas dzēriens. Makjato īpašā iezīme ir pievienotais piens – galvenokārt saputots. Pateicoties pienam, šis kafijas dzēriens ieguvis savu nosaukumu. Itāļu valodā vārds “macchiato” nozīmē plankums, savukārt “caffe macchiato” ir kafija ar dzērienam raksturīgo piena piedevu jeb, tulkojot tieši, piena “plankumu”.
Ristretto
Kafijas dzēriens ristreto būtībā ir tas pats espreso, tikai šim dzērienam ūdens tiek pievienots uz pusi mazāk. Ristreto ir viens ļoti stiprs espreso dzēriens! Ūdens daudzums ir šī dzēriena raksturojošais elements, tāpēc tas ietverts arī kafijas nosaukumā, proti, “ristretto” itāļu valodā tulkojas kā ierobežots, limitēts. Tātad ristreto ir kafijas dzēriens, kurā ar ūdens daudzumu noteikti nevajag aizrauties.
Latte
Cafe Latte jeb vienkārši late ir kafijas dzēriens, ko gatavo no espreso un tvaicēta piena, papildinot dzērienu ar saputota piena cepurīti. “Latte” itāļu valodā nozīmē “piens”. Jā, gluži vienkārši. Cafe Latte jeb kafija ar pienu. Vien uzsvērsim, ka daudzās valstīs, tostarp pie mums, cafe latte saīsināti sauc vienkārši par late vai lati un visdrīzāk, pasūtot lati, visiem būs skaidras mūsu vēlmes, bet Itālijā, pasūtot lati, jābūt uzmanīgam, jo kafijas vietā visdrīzāk tiks pasniegta glāze piena. Tāpēc, ja esi Itālijā un vēlies pasūtīt šo gardo kafijas dzērienu, nebaidies saukt lietas īstajos vārdos – pasūti cafe latte!
Doppio
Dopio (oriģināli: doppio) ir dzēriens, kas pagatavots no dubulta daudzuma espresso. Teiksim tā – ar dopio viss ir vienkārši, jo šis vārds no itāļu valodas tulkojas kā dubults. Tātad dopio ir dubultais espreso.
Kapučīno
Kapučīno (oriģināli: cappuccino) ir kafijas dzēriens, ko tradicionāli gatavo no espreso, karsta piena un tvaicēta piena putām. Nosaukuma pamatā ir latīņu valodas vārds “caputium” jeb pārsegs, galvassegai līdzīgs. Šo vārdu savā nosaukumā aizguvis Kapucīnu ordenis un termins “cappucino” sākotnēji saistījies tieši ar Kapucīnu ordeni. Kafijas dzēriens “cappuccino” savu nosaukumu ir aizguvis no Kapucīnu ordeņa biedru apģērbā izmantotās krāsas. 17. gadsimtā ar vārdu “capuchin” bieži apzīmēja mūku ordeņa apģērbam tipisko sarkanīgi brūno krāsu.
Flat white jeb balta kafija
Kafijas dzēriens Flat white ir līdzīgs kapučīno. Tas tiek gatavots no espreso un viegli putota piena. Būtībā flat white ir kafija, ko mēs plašāk pazīstam kā baltu kafiju. Izrādās, ka par flat white kafijas dzēriena nosaukuma izcelšanos joprojām tiek lauzti šķēpi, jo gan Jaunzēlande, gan Austrālija uzskata sevi par Flat white izgudrotājām. Tiek uzskatīs, ka Flat white termina pamatā ir ideja par to, ka šo kafiju iespējams viegli pagatavot arī mājās (no vārda “flat” – mājoklis, dzīvoklis).
Moča jeb mocha
Kafijas dzēriens moča ir kapučino un karstas šokolādes sajaukums. To gatavo no šokolādes piedevas (piemēram, pulvera vai sīrupa), espreso, tvaicēta piena un piena putām pa virsu. Šī dzēriena nosaukuma pamatā ir Āzijas diendvidrietumos esošās ostas nosaukums. No ostas ar šādu pašu nosaukumu tika eksportētas kafijas pupiņas. No tā arī cēlies močas nosaukums.
Affogato jeb kafija-našķis
Afogato (oriģināli: affogato) ir kafija-deserts, kas īpaši iecienīta karstā laikā. Dzēriena pamatā ir espreso, kas papildināts ar saldējumu. Termins “affogato” no itāļu valodas nozīmē “nogrimis”. Tas attiecas uz espreso kafijā kārdinoši iemērcēto saldējuma bumbiņu.
Ceram, ka šis nosaukumu ceļvedis palīdzēja noskaidrot, kā radušies iecienīto kafijas dzērienu nosaukumi. Izrādās, ka aiz visai sarežģītiem nosaukumiem slēpjas vienkārši stāsti, vai ne? Tāda arī ir kafija – cēla un vienkārša reizē. Kurš ir tavs iecienītākais kafijas dzēriens? Vai zināji, ko slēpj tā nosaukums?
Lielisks raksts. Paldies!